ГАЗКО - Новини и актуални събития!

Как да почистим камина на битова газ?

Газовите камини могат да бъдат прекрасно допълнение към Вашия дом, което осигурява топлина и комфорт в дома. Разбира се, те се замърсяват с течение на времето, особено при продължителна употреба. Само за няколко минути на месец, толкова ще Ви е необходимо за да почистите газовата си камина, ще помогне да се предотврати проблематичното натрупване. С малко усилие можете да запазите отличният външен вид на камината на битова газ.

Стъпка 1: Изключете битовата газ. Преди да започнете почистването на камината на битова газ, първо трябва да се уверите, че сте завъртели газовия вентил в положение "изключено". Ако оставите битовата газ да работи, това може да причини опасност от изтичане на газ в дома Ви.

Газовият вентил обикновено е в стената до камината.

Оставете няколко минути битовата газ да излезе от тръбата в камината.

Трябва да изчакате всички компоненти на газовата камина да се охладят, преди да започнете почистването.

 

Стъпка 2: Отстранете газовите трупи. Извадете газовите трупи от камината и ги изнесете навън за почистване. Използвайте четка с мек косъм за да отстраните всякакви мръсотии или остатъци от трупите. Четкайте внимателно, за да не повредите крехките трупи.

Не забравяйте да проверите всяка трупа за корозия - като пукнатини или разцепване - преди да ги върнете отново в камината.

Когато почистите трупите, ги върнете точно както са били. Не ги пренареждайте. Дървените трупи са проектирани и разположени по определен начин за постигане на най-добри резултати.

 

Стъпка 3: Вулканичните камъни. Отстранете вълканичните камъни от камината на битова газ и ги поставете върху кърпа. Използвайте прахосмукачка с приставка за ъгли, за да почистите всеки вулканичен камък поотделно. Ако някои от Вашите вулканични камъни са прекалено малки за да бъдат почистени с прахосмукачка, без да бъдат изсмукани в нея, поставете парче марля върху приставката на прахосмукачката и я закрепете с ластик.

Можете също така да използвате прахосмукачката за почистване на отвора на топлообменника.

Използвайте четка с мек косъм, за да почистите натрупването на сажди.

 

Стъпка 4: Почистете вътрешността на камината на битова газ. Използвайте прахосмукачка с приставка за ъгли, за да почистите вътрешността на камината. По този начин ще отстраните праха или отломките отвътре.

Завийте приставката на прахосмукачката с лента, така че да не се зачерня и да се замърси.

 

Стъпка 5: Почистете стъкленото покритие. Използвайте препарат за почистване на стъкло, за да почистите стъкленото покритие на Вашата камина на битова газ. Пръскайте почистващия препарат на суха кърпа и го разтъркайте с кръгово движение върху стъклото. Ако стъклото има много мръсотия и замърсявания, напръскайте почистващия препарат директно върху стъклото и го разтрийте, като използвате вестник.

Стъпка 6: Избършете вътрешните ръбове с влажна кърпа. Използвайте чиста, влажна кърпа, за да изтриете саждите или мръсотията, които се натрупват с течение на времето. Използвайте само вода, за да избършете вътрешността на камината на битова газ. Не използваите почистващ препарат с остри химикали, които биха могли да реагират лошо с топлината от камината.

 

Стъпка 7: Почистете външната повърхност. Вземете мека кърпа и я навлажнете с топла вода. Използвайте кърпата, за да избършете външната рамка на газовата камина.

Независимо от материала - мрамор, месинг, камък и т.н. - водата е достатъчна за да почисти външността на Вашата камина.

Ако случайно има по- упорити сажди, изсипете малко количество течен сапун в купа с топла вода.

Използвайте мека кърпа, потопена в сапунената вода, за да избършете внимателно всякакво замърсяване, което се е образувало навън.

 

Стъпка 8: Проверете за повреди. За да сте сигурни, че Вашата камина на битова газ ще продължава да работи правилно, ще трябва да проверявате редовно всяка отделна част. Обърнете внимание на уплътнението, за да сте сигурни, че няма пукнатини или счупване.

Стъпка 9: Осигурете си спокойствие. Камините на битова газ трябва да бъдат инспектирани от обучен професионалист веднъж годишно. Това ще Ви гарантира, че Вашата газова камина функционира правилно и няма повреди. Техникът ще разгледа всяка една част - включително дървените трупи и вулканичните камъни, за да се увери, че всички части са в изправност. Той ще може да Ви каже дали има течове и как да бъдат отстранени. 

Най-обикновеният техник, който извършва домашни ремонтни услуги не е квалифициран да инспектира камини на битова газ.  Специалист по газова техника ще бъде най-добрият вариант.

 

Техниците на ГАЗКО са специално обучени, включително за ремонт и профилактика на камини на битова газ, и могат ефективно да премахнат всяка повреда. Свържете се с нас на телефон 080011001 и ние по най- евтиният начин ще отстраним техническите проблеми на Вашата камина на битова газ.

 Услуги:

Пълно техническо обслужване и осигуряване на резерви части

Постоянна профилактика на камините на битова газ

Оптимизиране на разхода на битова газ за камините

Последни новини