ГАЗКО - Новини и актуални събития!

Електрически, дизелов или с бутилирана газ? Какъв мотокар да изберем?

Общ преглед: Силните страни на електрическите, газовите и дизеловите повдигачи.

 

Електрическите кари са чисти, тихи, компактни и пъргави с ограничения за зареждане.

Мотокарите с бутилирана газ са най-ефективни и могат да се използват както вътре в сградите, така и отвън.

Дизеловите мотокари са най-добрите за работа на открито и са евтини.

 

Прочетете, докато описваме силните и слабите страни на трите различни начина за захранване на вилковите подемно-транспортни средства.

 

Електрически задвижвани кари.

Електрическите кари с батерии са най-екологични. Те работят без пушек, като не отделят вредни емисии. Те също така са тихи, леки и обикновено са по-маневрени от еквивалентите, задвижвани от двигател, поради теглото на акумулатора, което действа като ефективен баланс, позволявайки на подемно-транспортното средство да бъде по-компактено.

Електрически задвижваните кари са по-лесни за шофиране, тъй като имат само ускорител и спирачен педал. Няма педал на съединителя или наклонен педал, а операторът не трябва да "развърта" двигателя за бързо повдигане или стартиране на хълма. Разходите за поддръжка и обслужване на електрическите кари са значително по-малко от алтернативите, дизеловите или мотокарите с бутилирана газ, тъй като има малко движещи се части.

Недостатъци. По-високи първоначални разходи в следствие на батерията и зарядното устройство. Те също така не са достъпни за употреба, докато батерията се зарежда, освен ако не са налице допълнителни батерии за работа на смени. Това допълнително увеличава разходите и трябва да се намери място за станцията за зареждане на акумулаторите и подходящо средство за смяна на батериите. Електрическите кари се нуждаят от по-добра повърхност на пода, за да работят, защото по-високите точкови натоварвания на осите и колелата могат да ги накарат да се повреди окачването. Презареждането на батерията може да бъде възпрепятствано от прекъсване на електрозахранването. Електрическите кари не са подходящи за продължителна употреба извън сградите в мокро време, тъй като влажната атмосфера причинява проблеми с електрическата верига и електрическите компоненти. 

 

Дизелово задвижвани повдигачи

Карите с дизелов двигател са идеални за приложение на открито. Изгорелите газове и дизеловите частици лесно се отделят в атмосферата и не предизвикват проблеми, свързани с околната среда или здравето и безопасността, които биха се случили в закрити помещения. Независимо от това, катализаторите и пречиствателите на отпадъчни газове могат да намалят вредните емисии и да направят машините приемливи за еднократно ползване вътре в сградите. Дизеловите двигатели са по-евтини. По-високият въртящ момент на дизеловия мотокар, сравнен с мотокарите с бутилирана газ, ги прави по-добри при работа по наклон и по-мощни при теглене.

Експлоатацията на дизелов мотокар обикновено е по-добра от електрическата алтернатива, с по-добро ускорение и скорост на повдигане. Освен това, ако се изискват хидравлични приспособления, като въртящи се скоби, хидравлични разпъвачи на вилките, предна броня и т.н., няма проблем с недостига на капацитет на акумулаторната батерия, какъвто може да бъде случаят с електрическите кари. Разходите за поддръжка на дизелов мотокар са по-ниски, тъй като компонентът на двигателя е с по-здрава конструкция и те работят при по-ниски "обороти", поради което дизеловите двигатели имат много по-дълъг живот преди износване. Манометърът на горивото показва, когато дизеловият мотокар се нуждае от зареждане и това се прави само за няколко минути.

Недостатъци. Те са шумни при работа, изгорелите газове могат да задействат димни аларми в затворена сграда. По-големите им размери означават, че се нуждаят от повече пространство за работа, но това обикновено не е проблем, когато се използват навън. Първоначалната покупна цена е по-малка от тази на електрическите кари, но обикновено е малко по-голяма от мотокарите, работеща с бутилирана газ. Разходите за поддръжка са по-високи от електрическите кари, но са по-малко от мотокарите с бутилирана газ.

 

Мотокари с бутилирана газ

Товароподемниците, задвижвани с бутилирана газ, отдавна са популярни, благодарение на конкурентните цени и пригодността им за вътрешно и външно ползване. Двигателите обикновено са подобие на автомобилните двигатели, и частите са лесно достъпни. Мотокарите с бутилирана газ са "компактни", по-маневрени от дизеловите мотокари, благодарение на гумите с твърда възглавница и компактното шаси, в сравнение с гумите с по-голям диаметър и увеличените проходи около арките на дизеловите мотокари. Мотокарите, задвижвани с бутилирана газ, са по-тихи при употреба (нивата на шум в ухото на шофьора), отколкото дизеловите алтернативи, а техните изгорели газове са по-малко вредни от дизеловите газове. Катализаторите за отвеждане на изгорелите газове работят по-ефективно на по-високотемпературните двигатели с искрово запалване, отколкото на дизеловите двигатели с компресионно запалване. Характеристиките на производителността на мотокарите задвижвани с бутилирана газ, обикновено са по-добри от електрическите и дизеловите двигатели. Скоростите на движение, скоростите на ускорение и скоростите на повдигане обикновено надминават тези на електрическите/ дизеловите конкуренти, поради по-доброто съотношение на мощност към тегло. Нивата на вибрации на мотокарите с бутилирана газ на седалката на водача са по-ниски от дизеловите, но по-високи от електрическите.

Недостатъци. Както при дизеловите мотокари, те трябва да се зареждат с антифриз през зимата.

Обикновено няма горивомер, който да даде на оператора индикация за количеството газ в бутилката. Когато се използват манометри, те обикновено са поставени на бутилката, а не на таблото. Както и при дизеловите повдигачи, мотокарите с бутилирана газ са по-податливи на течове от двигателя и трансмисията и може да не са подходящи за вътрешно приложение при някои видове промишленост, напр. фармацевтичната промишленост, хранително-вкусовата промишленост и др. Изгорелите газове могат да оставят маслен филм от въглеводородни частици върху околните повърхности в екстремни случаи, където няма вентилация.

Мотокарите с бутилирана газ и дизеловите мотокари изискват от водача по-високо ниво на умение в сравнение с електрическите повдигачи. По време на работа с електрическа машина не е необходимо да се използва педалът или съединителят "вдигане" при товарене / разтоварване на превозни средства, за да се осигури бавна скорост на сцепление и висока скорост на повдигане.

 

 


 

Последни новини